Klaus' madside
Foretter
Løgtærte fra Colmar
-

Hovedretter
Dolmades - Vinbladsruller
Salt im Bocca
Züricher Geschnetzels
Multe i Ovn
Kylling i Retsina
-

Kager og dessert
Spansk mandelkage
Wähe

Tilbehør
Løgtærte fra Colmar
Remoulade      Broccoli salat
-

 

Her er samlet lidt opskrifter, som jeg enten har fundet eller været så heldig at digte mig frem til. Ikke alle oplysninger er helt præcise. Det er nemlig tilladt at føle sig frem - også når det gælder madlavning!

Generelt anvender jeg olie (oliven og raps) til stegning. Margarine er godt til bagning og kan kun anbefales til stegning af danske frikadeller, karbonader og andre panerede ting som ikke kræver smør. Desuden er krydring en "gefühl" sag og eksakte mængder er umulige at have med at gøre. Alt afhænger af styrken af det enkelte krydderi eller krydderurten og af ens egen smag for krydderier.


 

Varme Dolmadas (Vinbladsruller med kødfyld) (2 personer)

8-10 pæne vinblade, 350g hakket lam (eller kalv&skinke kød), 1 æg, hvidløg, soltørret tomat, feta, spidskommen, koriander, salt og peber

Evt. friske Vinblade blancheres i letsaltet vand og henstår i det varme vand til de er bløde og føjelige. Kødet blandes til en fast fars med 1 stort fed hvidløg (presset) en spsk hakket soltørret tomat finthakket feta (50g) og krydderier efter behag - og evt. lidt revet citron. Farsen pakkes/rulles ind i vinblade og rullerne steges på alle sider i olivenolie. Når de er ved at være færdige tilsættes et "skvæt" (½-1 dl) rødvin og panden dækkes med et låg og rullerne simrer færdigt. Smag skyen til - evt. med tomat.

Server med kogte ris og salat eller rustikke grønsager. Lidt oliven er heller ikke af vejen.

Denne ret blev til en augustdag, hvor vi plukkede nogle store flotte vinblade fra Mariannes vin,og tænkte os til en græsk ø med klar blå himmel og mørke nætter. Vinen var en sicilianer på en blanding af Negro Amaro og Syrah - en god rustik vin med solmættet smag af moden frugt. Oftest er Dolmades kolde og med risfyld, men i denne udgave bliver vinbladene sprøde og giver en dejlig frisk og letbitter smag

Tilbage til indhold

Salt im Bocca (2 personer)

4 skiver kalveinderlår (Ikke ungko men KALV!), 4 skiver letrøget skinke, salvieblade, marsala, salt og peber

Kødet bankes tyndt, så der kan laves ruller af det. En tynd skive letrøget skinke og et par salvieblade lægges på kødet. Krydr med salt og peber og rul stramt - luk med kødnål/tandstikker. Brunes i olivenolie og smør og steger ved svag varme. Tilsæt et stort skvæt Marsala (halvtør) og lad det rullerne stege fædigt ca. 5 minutter (vend dem jævnligt). Tag rullerne op, tilsæt en smule Balsamico eddike, kog lidt ind og tilsæt boullion. Smag sovsen til med salt og peber og jævn behersket - tilsæt evt. lidt mere Marsala. En smule piskefløde og lidt(!) tomatpuré er ikke af vejen.

Server rullerne med råstegte kartofler, haricot verts og/eller salat. (Salt im bocca er italiensk og betyder springer i munden, hvilket er en glimrende betegnelse).

Jeg smagte første gang denne italienske specialitet for mange år siden på en romersk restaurant og var straks solgt. Det er bedst at bruge friske salvieblade, men ikke mere en 2-3 blade. Der er lige så mange udgaver af Salt im Bocca, som der er udgaver af danske frikadeller. Jeg har sågar fået saltimbocca som ikke var rullet sammen - det var på restaurant Taormina på Østerbro (god restaurant!), hvor Marianne og jeg for første gang spiste med kniv og gaffel sammen. Variationer er ikke et onde blot skal skinkekødet efter min mening være røget. Kalvekød skal være lyst, lyst og atter lyst. Det skal i farve ligne skinkekød og ikke have farve som en dårlig engelsk bøf. Brug eventuelt også lidt hvidløg inde i rullerne. Vinen til denne ret bør have den typiske italienske frugt og bittersødme som fx. findes i gode Valpolicellaer eller måske en Spanna/nebbiolo.

Tilbage til indhold

 

Løgtærte fra Colmar (4 personer)

3/4 kg løg (gerne rødløg),  olivenolie, 200g frisk gedeost, 2 æg, fløde, salt/peber. Tærtebund (butterdej evt. mørdej)

Løgene pilles og skæres i mindre både og klares i olivenolie. Gedeosten hakkes og tilsættes sammen med lidt fløde. Koger ved svag varme i 5-10 minutter. Afkøles. Tilsæt 2 æg og lidt meljævning. Krydres med salt og peber og fyldes i en tærteform beklædt med butterdej eller mørdej. Bages ved 200 grader i ca. 40 minutter.

God som tilbehør (lun) til charcutteri tallerkener eller bare som den er sammen med salat. Variation: Tilsæt friske hyben skåret i kvarter. Den sursøde hybensmag går godt til gedeosten og løgene, som i dette tilfælde bør være almindelige zittauerløg og ikke rødløg.

Opskriften er stjålet fra et dameblad og tilpasset lidt både mht. ingredienser og tilberedning. Gedeosten bør være den friske og smuldrende type. Der kan selvfølgelig også bruges feta, men det giver ikke den specielle gedesmag, som jeg synes giver det ekstra løft til smagen. Tærten skal være mere rustik end en quiche Lorraine. Brugen af butterdej gør ganske vidst tærten mere blød i bunden (det er næsten ikke til at undgå) end med mørdej - men butterdej "overdøver" ikke på samme måde som mørdej når retten anvendes som tilbehør.

Tilbage til indhold

 

Züricher Geschnetzels (4 personer)

3/4 kg kalvelever, 1 stort løg, 200g champignons, fløde salt og peber +evt. esdragon og evt. lidt hvidløg/persille

Leveren befries for grove sener og hakkes fint med en god skarp kniv. Det må ikke blive til mos men skal være stykker på ca. 3mm, så det skal foregå med håndkraft. Løget hakkes fint. I en gryde med knap ½dl olivenolie svitses løgene kort og leveren tilsættes. Rør og vend konstant. Tilsæt champignons skåret i kvarter eller halve alt efter størrelse. Skru ned og lad simre i et par minutter. Må ikke koges tør. Krydres med salt og peber og gerne lidt esdragon. Jævnes med lid fløde. En smule kulør tilsættes.

Serveres med god pasta (penne, skruer eller lign.) eller kartoffelmos. Pynt med persille. Lidt syrligt tilbehør er godt.

Opskriften er schweizisk og stammer i grundtræk fra min mormor. Man kan finde mange udgaver af geschnetzels også uden lever. Denne husmandsudgave udmærker sig ved at være billig og hurtig. Hvis man synes kan en smule hakket bacon svitses med, det giver en dejlig smag sammen med leveren. Lever må ikke stege til den bliver grå, den skal være blød og svag rosa. Esdragon passer utrolig godt til lever men skal bruges med måde, den må ikke tage overhånd.

Tilbage til indhold

 

Multe i ovn ( 2-3 personer)

1 multefilet, 1 porre, 1-2 gulerødder, pinjekerner, hvidvin, salt og peber


Multen afskælles - det går nemt ved at skrabe mod skællene - og lægges i et smurt ovnfast fad med skindsiden nedad. Porren skæres i tynde ringe og guleroden høvles i tynde strimler med en kartoffelkniv. Grønsagerne fordeles sammen med smørklatter ovenpå fisken og der krydres med salt og peber. Hvidvin ca. 1½ dl hældes ved sammen med lidt fiskeboullion og fadet dækkes tæt med staniol og sættes i en 180 grader varm ovn i ca. 20 minutter, til fisken er netop mør. Imens ristes pinjekernerne og de drysses over den færdige fisk. Skyen kan eventuelt tilsættes fløde og jævnes en anelse.
Serveres med faste kartofler og fx. tomatsalat


Multen er utrolig velsmagende og dejlig fast i kødet. Den er lejlighedsvis "gæst" i danske fisekforretninger og fortjener større udbredelse på grund af den fine smag og dejlige konsistens. Den er de seneste år dukket op i danske farvande, så man kan håbe på en større udbredelse af denne gode fisk, som er fed og fast i kødet. Vi faldt for fristelsen en septemberdag og hjemtog en pæn Multefilet. Vi synes pinjekernene er alletiders sammen med den fine lidt sarte smag fra grønsagerne.

 
Tilbage til indhold

 

Spansk Mandelkage med Lavendel (Efter Camilla Plum)

300g hvedemel, 200g flormelis, 100g finthakkede mandler, 2tsk bagepulver, 3 æg, 1dl olivenolie, revet skal af 1-2 citroner
samt 1spk lavendblomst

Mel, flormel og bagepulver blandes med de fintahkkede mandler, citron og lavendblomsterne. Æg og olivenolie  røres i. Bages i form (evt. randform) i ca. 30 minutter afhængig af formen. Prøv med en træpind om kagen er færdig. Efter afkøling kan kagen evt. gives en glasur lavet med hyldeblomstsaft og flormelis.

Kagen smager bedst dagen (og dagene) efter, da den så sætter sig og bliver dejlig fugtig.

Lavendlerne i denne kage indgår uden at overdøve. Jeg skylder Camilla Plum tak for denne ide til anvendelse af lavendler, som også er et pikant islæt sammen med salvie til fx. lam

Tilbage til indhold

 

Wãhe (Efter min mormor)

200g hvedemel, 50g smør, 1 tsk salt,  5 æbler, 1 æg, 1dl fløde, sukker

Melet, salt og smør samles og udrulles. Lægges i en (stor) tærteform. Æbler skrælles og skæres i halve både. Strø sukker over - mængden afhænger af æblernes sødme. Bages ved 180 grder i ca 25 minutter. Æblerne skal have taget farve i kanterne. Et lille æg røres sammen med 1dl fløde, en anelse mel og 1spsk sukker og hældes over tærten, der bager færdig i omkring 10 minutter. Strø sukker over den varme tærte og server lun eller kold.

I Schweiz, hvor denne opskrift stammer fra, findes wähe med forskelligt fyld bl.a.  æbler, pærer og blommer. Wähe er en solid ledsager til kaffen. En god og bondsk frembringelse.

 

Tilbage til indhold

 

Remoulade
2 mellemstore syltede agurker, 1-2 spsk små kapers, 1 lille(!) løg, 1½dl kvark/creme fraiche, peber, sennep, karry


Agurker, kaper og løg hakkes fint (blender), men ikke til mos - der skal være bid og konsistens i den færdige remoulade. Bland kvark eller creme fraiche i til ønsket konsistens. Tilsæt 1 tsk god dijonsennep, lidt peber og evt. ½tsk karry. Tilsmagningen afhænger af de syltede agurker, som jo kan være til den stærke eller den søde side. Man kan variere med tilsætning af persille, esdragon og/eller kørvel. Hvis man synes kan der tilsættes lidt gurkemeje for farvens skyld, men denne remouloade bliver mere mere grøn end den gule, søde og klistrede køberemoulade.


Hjemmelavet remoulade, som ikke er til den søde side, har mange flere anvendelsområder end "pølsemandens". Der er ingen grund til at benytte mayonnaise eller fed creme fraiche - brug hellere kvark og spis lidt mere af remouladen med god samvittighed!
 

Tilbage til indhold

 

Kylling i Retsina
1 kylling, ½flaske Retsina, 150g bacon, 200g ikke for søde vindruer (små), 100g piniekerner.


Kyllingen deles i 8 stykker og brunes sammen med bacon i en gryde. Gryden koges af med noget af Retsinaen Kyllingestykkerne lægges i et fad og vindruer og bacon lægges ved. Krydres med salt (sparsomt pga. baconen) og peber. Retsina tilsættes og fadet dækkes til med alufolie. Steges ca. 30 minutter ved 200 grader. Hæld fonden i en gryde og fjerne bacon og druer. Giv Kyllingestykkerne en kort tur under grillen og læg dem sammen med drue/bacon fyldet i et serveringsfad og drys med ristede piniekerner. Saucen smages til med lidt fløde og jævnes let.


Den specielle smag fra Retsinaen giver sammen med druerne en skøn syrlig sauce og piniekernerne giver et yderligere islæt af "harpiks-smagen". Retten kan tilsættes hvidløg, men det giver en mere traditionel smag i retning af Coq au vin. Gode kartofler passer fint til og ristede gulerødder eller Savoykål er godt tilbehør. Vi anvendte små grønne druer af egen avl og de passede fortrinligt også i udseende.
 

Tilbage til indhold

Broccoli salat
1 stort broccoli hoved, 1 rødløg, soltørrede tomater, rosiner, creme fraiche/kvark, sennep, citron, honning balsamico, solsikkekerner


Broccoli hovedet deles i små buketter og gives kort opkog i letsaltet vand (ca 1 minut). Opkoget skal fjerne sejheden, men kålen skal være knasende sprød. Rødløg hakkes og tilsættes sammen med hakkede soltørrede tomater og rosiner. Creme fraiche eller kvark (ca. 150g) smages til, først med sennep, så en tsk. citronsaft og tsk. balsamico. Balanceres med en god flydende honning. Smagen skal være let syrlig. Salaten blandes og trækker minimum 1 time. Drysses med solsikkekerner.


Da der er "gods" i denne salat egner den sig fortrinligt som tilbehør til fx. stegretter fx. culotte eller skinke. Som variation kan ristede bacontern tilsættes. Dressingen skal efter min mening være frisk og ikke fed.
 

Tilbage til indhold